Desi subiectul zilei este invinuirea lui Liviu Dragnea de catre DNA, USR continua sa formuleze propunerile necesare liberalizarii si reformarii vietii politice si a clasei politice. Dupa anuntarea demararii initiativei „Fara penali in functii publice” ne onoram o mai veche promisiune si propunem o reforma in domeniul electoral prin scaderea numarului de semnaturi necesare pentru inscrierea in alegeri si prin scaderea pragului electoral.

Concret, propunem:

Pentru alegerile locale: propunem eliminarea pragului de 5% și înlocuirea lui cu coeficientul electoral, care este un prag natural, obținut prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de consilieri. Repartizarea mandatelor se face ca și în legislația actuală doar că se elimină limitarea distribuirii locurilor doar celor care obțineau voturi peste un anumit prag. În ceea ce privește numărul de semnături necesare pentru înregistrarea candidaturilor propunem scăderea acestuia de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin.

 

Pentru alegerile parlamentare: propunem scăderea pragului electoral de la 5% la 3% și scăderea numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare.

Pentru alegerile europarlamentare: propunem eliminarea pragului electoral și înlocuirea sa cu „pragul natural”, coeficientul electoral, necesar pentru obținerea unui singur loc, precum și scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European în cazul partidelor și scăderea numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul candidaților independenți.

Pentru alegerea președintelui: propunem scăderea numărului de semnături de la 200.000 (1% în prezent) la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidențial (ar rezulta un număr de 57.765 semnături pentru o candidatură la viitoarele alegeri prezidențiale).

Sursa foto.