Amendamentele USR la Codul de conduita al senatorilor și deputaților sunt ignorate de majoritatea PSD-ALDE.

Pretextul? Nu au fost depuse in termen! Asta in conditiile in care multe amendamente ale puterii sunt depuse verbal, direct in sedinta, uneori la proiecte care au termenul depasit de cativa ani.

Care este adevărul? Aceste amendamente nu convin majorității PSD-ALDE pentru că se referă la conflicte de interese și condamnări penale. Au fost eliminate din dezbatere ca sa nu ne dea posibilitatea sa le citim in sedinta, de fata cu presa.

Saptamana trecuta a avut loc o sedinta comuna a Comisiilor juridice din Camera Deputatilor si Senat pentru adoptarea Codului de conduita al deputatilor si senatorilor. Am aflat ca a existat – undeva, candva – o sedinta informala prin care s-a obtinut acordul tuturor grupurilor parlamentare. Mai putin USR. In forma initiala, Codul de conduită este ca pătrunjelul în ciorbă: nici nu ajută, nici nu strică.

Mai jos, regăsiti principalele amendamente pe care le-am propus și pentru care asteptăm plenul reunit ca să le susținem:

1. Eliminarea conflictelor de interese la aprobarea legilor

În situația în care un deputat sau un senator sau un membru de famile sau rudă până la gradul al III-lea are un interes personal în aprobarea sau respingerea unui anumit proiect de lege, acesta are obligația de a înștiința biroul permanent al camerei din care face parte și de a se abține de la vot.

2. Condamnații penal nu au dreptul să facă parte din conducerea Parlamentului.

Deputații și senatorii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive pentru săvârșirea cu intenție a unor infracțiuni nu pot ocupa nicio funcție în cadrul Birourilor permanente ale Camerei Deputaților sau Senatului, în cadrul comisiilor Camerei Deputaților sau Senatului și nu pot avea calitatea de lideri sau vicelideri ai grupurilor parlamentare până la reabilitarea de drept sau judecătorească, până la intervenirea amnistiei post-condamnatorii sau până la dezincriminarea faptei.

3. Pedepse drastice pentru încălcarea Codului de Conduită

Atenţionare verbală, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei, avertismentul scris, diminuarea indemnizaţiei cu cel mult 50% pentru o perioadă de maximum 6 luni.