Ne-am obișnuit să analizăm cu atenție achizițiile din bani publici făcute de instituțiile mamut – Parlamentul, diverse ministere, autorități publice – și am trecut cu vederea în mod nemeritat primăriile mici din provincie care vin puternic din urmă în cursa pentru cheltuirea banilor noștri.

Viceprimarul cu atribuții de primar din Paleu, Bihor, dl. Szebeni Alexandru de la UDMR, răspunde unei solicitări din partea USR în legătură cu serviciile de aerobic contractate de primărie prin încredințare directă.

Pe trei pagini sunt înșirate necesitățile și motivele care au dus la contractarea acestor servicii pentru “interesul public”: creșterea gradului de confort al cetățenilor și dezvoltarea în domeniul social a comunei sunt obiectivele țintite prin cumpărarea serviciilor de aerobic.

Știu, pe lângă limuzine de lux și vile de protocol, câteva ore de aerobic par o glumă bună. Dar aici văd un simptom al bolii grave de care suferă autoritățile în România – iresponsabilitatea cu care se achită de sarcini. Milioane de euro sunt pierdute anual pe achiziții inutile sau supra-evaluate, în timp ce adevăratele priorități rămân nefinanțate. 

Totodata, cu astfel de exemple ne este mai simplu de inteles de ce Curtea de conturi are bugetul micsorat si nu poate angaja personal sau de ce competentele si atributiile celor care lucreaza acolo sunt restranse.

 

Sursa foto.