Declaraţia politică pe care o fac astăzi este despre mirosuri fetide, despre aer toxic şi despre poluare. Ştiu, pare uşor de recunoscut peisajul politic românesc, dar nu la el mă refer, ci la efectele politicului în viaţa comunităţilor și a mediului în care acestea trăiesc, acolo unde deseori interesele de grup prevalează şi unde legea este ocolită chiar de cei care ar trebui să o aplice.

Oradea se luptă de câțiva ani cu mirosurile insuportabile care vin de la o ferma de porci – orădenii au făcut reclamaţii, au semnat petiţii, au protestat, au participat la dezbateri publice, toate degeaba. Ferma de porci împute la propriu viaţa celor care locuiesc în zonele adiacente. Zilele acestea lucrurile sunt cu atât mai discutate cu cât ne apropiem de o reautorizare a fermei care se pare că se va face în absenţa oricaror măsuri care ar permite orădenilor să respire aer curat.

Ce este și mai revoltător este că, în acest context, ALDE a considerat potrivit să numească la şefia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, exact persoana care a întocmit dosarul pentru reautorizarea fermei despre care vorbeam mai sus, numire făcută cu o zi inainte de începerea procedurilor legale. Suntem în prezența unei definiţii de dicţionar a conflictului de interese!

Pe lângă mirosuri, pentru care nu există limite stabilite de lege, se pare că în prezent concentrațiile de nitriți maxim admise din sol în zona Oradea-Sântandrei sunt depășite, emisiile de hidrogen sulfurat din aer nu sunt monitorizate și nici nu se prevede monitorizarea lor în viitor, nu se efectuează analize de sol din punct de vedere bacteriologic și nici nu se vor efectua în viitor.
Consider că este un eșec major al statului să tolereze și să protejeze astfel de situații, fie prin legislație lacunară, fie prin lipsa legislației, fie prin aplicarea greșită a legii. Sănătatea este pusă în pericol, calitatea vieții are de suferit iar oamenii suferă frustrarea de a nu avea niciun cuvânt de spus în privința mediului în care trăiesc.

Cred în continuare că putem avea proiecte antreprenoriale de succes care sunt prietenoase atât cu mediul cât şi cu locuitorii. De aceea solicit transpunerea urgentă a Directivei europene privind evaluarea impactului asupra mediului din 2014 care va da posibilitatea unei implicări mai consistente a cetățenilor în autorizarea proiectelor care îi afectează direct, dotarea agențiilor de mediu cu instrumente de măsurare și analiză, eliminarea politizării din lanţul de autorizare şi legiferarea unor praguri peste care nu este tolerat disconfortul olfactiv.

Vă mulţumesc!

Deputat Silviu Dehelean
USR Bihor