La peste jumătate de an de la data de la care am demarat procedurile de consultare și de dezbatere pe marginea proiectului pentru o lege a mirosurilor, precum și de la dezbaterea pe care am organizat-o în Sala Mare a Primăriei Oradea pe marginea subiectului, vă anunțăm că proiectul demarat de USR al Legii mirosurilor a fost depus în procedura parlamentara, vineri, 22 decembrie. Detalii aici.
Faptul că parcursul proiectului a durat atât până a ajuns în procedura parlametară se datorează și faptului că am încercat să asigurăm o susținere transpartinică (inclusiv susținerea Ministrului Mediului) pentru acest proiect și să asigurăm respectarea a cât mai multe puncte de vedere, inclusiv cea  a executivului. Pentru bihoreni este important și ca acest proiect a fost asumat de unul dintre parlamentarii PSD, acesta  asumându-și implicit promovarea și susținerea lui.

Asigurarea unui nivel înalt al calității vieții prin reglemantări cât mai clare și în favoarea cetățeanului este unul dintre obiectivele principale ale USR. Vidul legislativ în ceea ce privește limitele acceptate ale disconfortului olfactiv face ca toate reclamațiile venite din partea cetățenilor în legătură cu depozitele de deșeuri, fermele de creștere a animalelor sau combinatele petro-chimice să rămână fără rezolvare. Cetățenii sunt privați de unul din drepturile fundamentale: dreptul la un aer curat.

România se confruntă, în prezent, cu multiple situaţii de poluare olfactivă. Parte dintre acestea sunt deja tratate prin raportarea la compoziţia chimică a aerului şi la pragurile stabilite în acest sens de legislaţia în vigoare. Totuşi, există un număr mare de plângeri din partea cetățenilor care reclamă mirosuri grele. La analizarea compoziției chimice a aerului, Garda de Mediu constată uneori încadrarea acesteia în parametri impuși de legislația în domeniul calității aerului. Mirosul este, însă, neplăcut și de necontestat, cu un impact puternic asupra locuitorilor din zonă.

Acest proiect are o importanță deosebită pentru USR Bihor deoarece este unul dintre subiectele asumate de filiala noastră și care a fost în centrul multor activități pe care le-am desfășurat. Una dintre soluțiile pe care le-am propus pentru rezolvarea acestei situații, atât pentru orădeni cât și pentru alți bihoreni care se confruntă cu aceleași probleme (Sîntandrei, Marghita etc.) este adoptarea unei legi a mirosurilor.

Principalele prevederi ale Legii Mirosurilor:

*   Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.

*   Se reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.

*   Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

*   La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevederea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.

*   Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Propunerea legislativă a fost semnată de numeroși parlamentari de la mai multe partide politice. Anul viitor, ea va fi dezbătută în comisiile de specialitate și va ajunge pe masa senatorilor și deputaților pentru adoptare.

Întrucât de multe ori am fost acuzat că susținerea acestui subiect ar fi, de fapt, un atac la adresa liberei inițiative și a mediului privat, țin să precizez că, așa cum am anunțat, tot în luna decembrie am semnat și depus pentru procedura parlamentara un proiect de modificare a Codului Fiscal prin care investițiile realizate în “cele mai bune tehnici disponibile” pentru reducerea poluării

vor fi deductibile 300% raportat la valoarea lor. Acest proiect il puteti consulta aici.

Cu respect,

Deputat Silviu Dehelean