CCR este o institutie politico-juridica, unde termenul “politic” nu vine de la faptul ca este formata din politicieni, ci de la faptul ca membrii ei sunt numiti politic. Hotararea de organizare interna privind opiniile separate este inoportuna și nelegală, încălcând prevederile art. 145 din Constitutiei si cele ale art. 59 alin (3) din Legea 47/1992. Aceasta Hotarare ar putea functiona ca un veritabil instrument de cenzura la adresa judecatorilor constitutionali care se afla in minoritate.
Practica juridica foloseste dintotdeauna institutia opiniei separate ca si garantie a libertatii de exprimare si a libertatii de opinie a judecatorilor și da posibilitatea manifestarii unor ideologii diferite sau a unei abordari filozofice diverse a dreptului. Ca reactie la acest demers ale cărui resorturi sunt de neinteles, USR va depune un proiect legislativ de modificare si completare a unor articole din Legea 47/1992 prin care sa accentueze liberatatea judecatorilor constitutionali de a formula opinii separate si sa statueze obligativitatea publicarii opiniei separate in forma prezentata de autorul ei, fara nicio ingerinta din partea celorlalti judecatori, precum și sa stabileasca noi conditii pentru numirea in functia de judecator constitutional, respectiv cea de a detine titlul universitar de doctor si cea de a nu fi fost membru intr-un partid politic in ultimii 9 ani.
Modificari propuse:
Art.59. – (1) Rezultatul deliberarii se inscrie intr-o minuta, care se semneaza de judecatorii care au participat la sedinta si de magistratul-asistent. (2) Magistratul-asistent va consemna de indata in condica de sedinta solutiile date, care se semneaza de catre judecatori. (3) Judecatorul care a votat impotriva poate formula opinie separate, in baza independentei judecatorului. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurenta. Opinia separata si, dupa caz, cea concurenta se publica obligatoriu in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia, in forma prezentata de judecatorul care a formulat-o. Niciunul dintre ceilalti judecatori ai Curtii Constitutionale nu pot influenta forma opiniei concurente sau a opiniei separate.
Art.61. – (1) Judecatorii Curtii Constitutionale sunt independenti in exercitarea atributiilor lor si sunt inamovibili pe durata mandatului. (2) Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru opiniile si voturile exprimate la adoptarea solutiilor. (3) Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, titlu universitar de doctor in drept, inalta competenta profesionala, o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior si trebuie sa nu fi fost membru intr-un partid politic in ultimii 9 ani. (4) Functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.
Comentarii recente