Intreaga procedura parlamentara pentru modificarea legilor justitiei este neconstitutionala, in absenta avizului Comisiei de la Venetia.

USR a solicitat de mai multe ori, atat in comisia speciala, cat si la nivelul Birourilor Permanente ale camerelor, ca dezbaterea pe legile justitiei sa fie amanata pana la pronuntarea punctului de vedere al Comisiei de la Venetia.

Raportul MCV din noiembrie 2017, Recomandarea 1: Punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția.

Conform Curtii Constitutionale a Romaniei, recomandarile sunt obligatorii pentru Statul Roman, deci si pentru Parlamentul Romaniei asa cum se arata in Decizia nr. 2/2012:

Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora „Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actele aderarii si din prevederile alineatului (2)”.

Sursa foto.