Somez Ministerul Mediului să intervină de urgenţă la Derna, în judeţul Bihor, unde oamenii şi mediul sunt în pericol iminent!


        Uniunea Salvați România a reușit în demersurile sale mai ales atunci când a declanșat forța civică, așa că vă îndemn să vă alăturați demersului nostru pentru îndepărtarea pericolului toxic din Derna și să îi adresați la rândul vostru solicitări ministrului Mediului. În felul acesta va înțelege că nu este suficient să delege un secretar de stat să răspundă în fraze birocratice, ci trebuie să se achite de fișa postului – să protejeze mediul!
        Anul trecut am scris Ministerului Mediului despre cât de gravă este situația în zona depozitului de deșeuri industriale SC Petrol Derna SA. Dezastrul ecologic va produce pagube irecuperabile, pentru că batalurile cu reziduuri toxice de la Derna pot ceda și se pot revărsa peste proprietățile oamenilor, afectând nu numai casele acestora, ci întreg ecosistemul și sănătatea celor care locuiesc aici.
       Primăria Derna face apeluri către instituţiile statului de câţiva ani, dar nu poate interveni fizic, din cauza problemelor de proprietate, dar şi din lipsa fondurilor necesare. Garda de Mediu Bihor a transmis rezultatele analizelor din această zonă şi până la acest moment nu s-a intervenit în niciun fel pentru ecologizarea perimetrului.
        Ministerul Mediului mi-a răspuns că știe! Cunoaște, monitorizează, are grup de lucru, caută soluții… Bănuiesc că toți cei implicați în acest proces se mișcă îngrozitor de încet, pentru că de anul trecut și până acum nu am văzut nicio schimbare, nu am auzit de vreun demers notabil sau de vreo decizie luată pentru a preveni o calamitate. Iar timpul se scurge în defavoarea oamenilor din Derna!
        Am primit în schimb o listă cu posibile soluții luate în calcul (nepuse în practică până acum). Printre ele figura și accesarea fondurilor europene pentru închiderea depozitelor neconforme. Ei bine, sper ca grupul de lucru să depună mai multe eforturi măcar la capitolul informare, pentru că normele în vigoare nu prevăd posibilitatea accesării fondurilor cu această destinație, motiv pentru care dispare posibilitatea unei finanțări consistente care ar fi rezolvat problema.
        Luna trecută am revenit la Ministerul Mediului și aștept un nou răspuns și probabil noi asigurări că totul este sub control. Însă, vă asigur la rândul meu că nu este nimic sub control, iar locuitorii din Derna știu cel mai bine.