COMUNICAT

10 ianuarie 2019

E nevoie de o expertiză tehnică pentru a stabili adevărul din spatele înregistrării cu DNA Oradea

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, consideră că înregistrările din cadrul DNA Oradea – indiferent de data la care au fost realizate – trebuie analizate și expertizate tehnic, dar și însoțite de o serie de alte informații, pentru a stabili dacă este afectată independența judecătorilor.

”Procurorii au fost în ultima perioadă o țintă a celor pe care i-au anchetat, fie ei oameni politici sau de afaceri. Mulți dintre aceștia, cu resurse financiare consistente, au apelat uneori la intoxicări și falsuri pentru a compromite reputația unor magistrați. Este esențial în acest moment, că înainte de orice alt demers sau orice comentariu pe marginea acestui subiect, să existe o expertiză tehnică a înregistrării. Apoi, desigur, victimele sau presupusele victime ale procurorilor identificați în această înregistrare au obligația de a nominaliza dosarele în care au fost anchetate și, evident, soluțiile pronunțate. Doar urmând acești păși, confirmând etapă cu etapă veridicitatea discuției, a contextului și a acuzațiilor, putem stabili cum ne raportăm la activitatea acestor magistrați audiați la Parchetul General”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.

Deputatul USR subliniază că USR este un partid cu o importantă componentă anti-corupție și pro-integritate care susține o justiție corectă, iar procurorii care nu respectă legea trebuie sancționați astfel încât oamenii să nu își piardă încrederea în justiție.

”Aparitia în spațiul public a unei înregistrări a ședinței DNA Oradea pune sub semnul întrebării practicile unor procurori, după controversatul episod de la DNA Ploiești. Așa cum rezultă din înregistrări, pare că procurorii ar fi orchestrat o strategie de intimidare a judecătorilor. Dacă autenticitatea materialului audio se confirmă, acești procurori au prejudiciat imaginea Direcției Naționale Anticorupție, în particular, și a Justiției din România, în general. Astfel de cazuri trebuie soluționate rapid astfel încât să nu planeze suspiciuni asupra instituției. Corupția există în multe forme, nu e o practică exclusivă a mediului politic, iar dacă tocmai cei care ar fi trebuit să combată acest fenomen ar apelat la astfel de metode, propagandă PSD-ALDE va fi alimentată, iar oamenii își vor pierde încrederea în justiția din România. Cei mai afectați ar fi chiar magistrații corecți care își asumă riscuri în aceste vremuri tulburi.”, a explicat deputatul Silviu Dehelean.

Biroul de presă al deputatului USR Silviu Dehelean

10 ianuarie 2019