Modificarea legii privind executarea pedepselor a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
USR considera ca era necesara acordarea unor compensatii pentru detentia in spatii improprii si pentru incalcarea drepturilor omului prin conditiile de detentie, in situatia in care fiecare celula era evaluata in parte. Am considerat o compensare de 10% ca fiind suficienta.

In urma dezbaterilor din Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a stabilit acordarea unei compensari de 20%. De asemenea s-a hotarat sporirea reducerilor de pedeapsa care se acorda pentru munca prestata precum si posibilitatea sporirii acetor reduceri prin renuntarea la sumele de bani pe care detinutii le primesc pentru munca.

Din cauza acestor modificari, USR s-a opus acestei forme a legii, atat in Comisia juridica si la votul din plen dar si prin sesizarea de neconstitutionalitate pe care am depus-o la Curtea Constitutionala (respinsa cu majoritate de voturi).

Am declarat ca, in forma adoptata, aceasta lege reprezinta de fapt o gratiere mascata si imi mentin aceasta pozitie.

Intrucat beneficiul de 20% se aplica din anul 2012, in aproximativ doua luni se vor vedea rezultatele iar problema penitenciarelor romanesti va fi rezolvata, nu prin aducerea spatiilor de detentie la conditii umane, nici prin construirea de noi penitenciare, ci prin golirea inchisorilor, in cel mai curat si temeinic stil de “fusereala” romaneasca.

Despre acelasi subiect am mai scris aceste articole: