Declarație politică
Stimați colegi,
Declarația politică pe care o fac astăzi reia un subiect intens dezbătut zilele acestea… atât de intens încât am uitat cu toții de unde a plecat. Este prima oară când v-au oripilat poveștile româncelor care sunt umilite pe „plantațiile” din sudul Italiei? Sigur că nu! Le-ați mai auzit și în urmă cu doi ani. Autoritățile italiene au recunoscut și atunci că știau ce se întâmplă, dar că au intervenit în puține cazuri, din lipsa probelor, a declarațiilor victimelor și a fricii acestora de a depune mărturie și de a merge până la capăt pentru pedepsirea brutelor care nu le plătesc, le înfometează și le violează.
Absurdul situației nu stă în faptul că victimelor le este frică de italieni, ci în faptul că victimelor le este frică să nu fie trimise acasă dacă vorbesc despre ceea ce îndură, și că nu vor mai putea obține un loc de muncă acolo, în „iadul italian”.
Așadar, adevărata sursă a problemelor conaționalilor noștri care muncesc în Italia nu este mizeria umană a fermierilor italieni, ci execrabila administrare a finanțelor, economiei, sănătății și a țării, în general, de către autoritățile române. Oamenii nu emigrează doar pentru bani, ci și pentru sisteme de sănătate și educație mai bune. În condițiile unor servicii publice decente, mulți dintre cei plecați ar fi preferat să rămână în țară, chiar și cu câștiguri salariale mai mici.
Dacă ar fi susținută și modernizată, educația din țară ar produce oameni calificați, nu doar forță de muncă brută, ușor de exploatat și de indus în eroare, potențiale victime pentru abuzuri.
Soluțiile reale se găsesc mai degrabă acasă decât în Italia.
În urmă cu doi ani România nu a reacționat instituțional; acum, la reluarea subiectului în presa internațională, diverși politicieni demarează o serie de demersuri care par menite, mai degrabă, să capitalizeze imagine publică decât să genereze soluții. Propunerile guvernulului par niște glume amare: centre de consultanță în zonă, platforme bilaterale cu comitete mixte româno-italiene…
Dumneavoastră înțelegeți cum anume ajută Guvernul României româncele exploatate în Italia? Sau înțelegeți, ca și mine, că cineva s-a făcut că îi pasă, doar ca să dea bine în presă, mai ales că ancheta a pornit acum de la The Observer?
Ne facem că nu înțelegem că soluția e la noi, că stă în puterea Parlamentului și a altor instituții ale statului. Soluția înseamnă legiferare cu discernământ și muncă în favoarea oamenilor – nu în favoarea unor interese meschine de grup – educație și sănătate susținute real – nu transformate în izvor de sinecuri pentru clientela de partid – servicii publice echitabile și demne, perseverență, oprirea furtului și a risipei banilor publici.
Dacă nu vom face asta, orice demers realizat acum este doar o tratare simptomatică a problemei. Rezolvarea reală este una care se apleacă temeinic asupra cauzelor, care găsește remedii pe termen lung, dar care, nu mi-e teamă s-o spun, nu este specifică actualei puteri.
Sursa foto: link
Comentarii recente