Senatul a adoptat săptămâna aceasta un proiect de lege care modifică Legea 17/2014 privind dreptul de preemțiune asupra terenurilor. Urmele colectivizării nici nu au apucat încă să dispară, procesul de retrocedare a terenurilor nu e încheiat la aproape 30 de ani după ce a început, măsurătorile pentru cadastrul general sunt întocmite de către cetățeni  în proporție de peste 90%, dar cei din PSD și ALDE, cu sprijinul UDMR, nu au altă preocupare decât să controleze modul în care se transmite dreptul de proprietate asupra terenurilor, să stabilească cui poate proprietarul să îi vândă terenul și cine poate să devină proprietar în România.

În cazul în care nu interzic total transmiterea dreptului de proprietate, modificările aduse prin acest proiect complică și mai mult procedura prin care se pot vinde terenurile extravilane complicând excesiv birocrația și lungind foarte mult timpii în care se poate realiza o tranzacție cu privire la un teren agricol.

Vorbim despre un proiect de lege plin de ambiguități, paralelisme legislative, contradicții și erori de logică, un text legal împiedicat,  care nu respectă nici minimele cerințe de tehnică legislativă.

Ce face noua lege?

1.  Modifică preemptorii și ordinea lor stabilind că cei care vor putea să cumpere cu prioritate terenurile sunt: 

– Coproprietarii și rudele până la gradul I

– Arendașii (numai dacă au un contract de arendă mai vechi de un an, dacă au domiciliul în România de cel puțin 3 ani pentru persoanele fizice și/sau pentru asociații persoanelor juridice)

– Tinerii fermieri (tineri sub 40 de ani care desfășoară sau vor să desfășoare activități agricole, cu prioritate cei care activează în domeniul zootehniei)

– Proprietarii vecini

– Agenția Domeniilor Statului

2.  Dacă nici unul dintre preemptori nu dorește achiziționarea terenului, atunci se poate vinde către: 

– persoane fizice dacă au domiciliul în România de cel puțin 3 ani

– persoane juridice dacă au sediul principal sau secundar în comuna unde se află terenul de cel puțin un an, au desfășurat activități agricole în ultimii 5 ani pe teritoriul aceleiași commune, au obținut 75% din venituri din agricultură în ultimii 3 ani și asociații au avut domiciliul în România în ultimii 3 ani.

3.  Se prelungește termenul pentru îndeplinirea procedurilor prealabile încheierii contractului de vânzare-cumpărare la cel puțin 80 de zile. 

4.  Se introduce obligativitatea folosirii directe sau indirecte a terenurilor agricole. Sancțiunile pentru terenul necultivat vor urma, cu siguranță. 

5.  Terenurile agricole nu mai pot constitui obiectul ipotecilor imobiliare decât în cazul creditelor bancare. 

Totuși, cea mai gravă prevedere rămâne cea care stabilește că terenurile agricole extravilane nu vor mai putea fi vândute 15 ani de la data dobândirii, decât Statului prin Agenția Domeniilor Statului – adică vom fi în prezența unei exproprieri săvarsite pe piață liberă, la un preț pe care îl vor stabili funcționari publici. 

Declarativ, scopurile acestui proiect sunt comasarea terenurilor, sprijinirea proprietătii românești, a tinerilor fermieri români și împiedicarea fenomenului de land-grabbing de către cetătenii străini și companiile cu capital străin. În fapt, acest proiect va produce efectul invers: terenurile vor deveni mai ieftine iar fermierul român sau proprietarul unei mici parcele va pierde și mai mult, companiile cu capital străin vor continua să dobândească folosința terenurilor – fie prin contracte de arendă, care nu sunt afectate de acest proiect, fie utilizând resursele generoase pe care le au la dispoziție – atât materiale cât și de timp.

Așadar, un proiect prost scris desfiintează elemente esențiale ale proprietătii private asupra terenurilor, ridică la un nivel nemaiîntâlnit bariera birocratică în calea liberei circulații a terenurilor, scade șansele românilor de a dobândi în proprietate ferme agricole profitabile, sporește tentația corupției pentru funcționarii publici din primării chemați să conducă procedurile și creează premizele unei veritabile colectivizari a terenului care va fi ulterior la cheremul companiilor controlate de politicieni pentru a fi exploatat ieftin, cum s-a întâmplat și în cazul Insulei mari a Brăilei.

Terenurile agricole sunt una dintre puținele resurse pe care PSD nu le controlează și pentru care avem o piată relativ liberă. Dacă acest proiect ar fi adoptat și de Camera Deputaților, în următorii 20 de ani proprietatea agricolă va trece la stat cu plată de la buget, din taxele și impozitele noastre, iar membrii nomenclaturii PSD-iste vor avea acces la această resursă și o vor arenda pe bani puțini spre profitul lor personal.

Sursa foto.

 1. Ciprian Calinescu says:

  Cind am votat USR am zis ca sinteti tineri, traiti in occident, cu experienta. M-am gindit ca puteti aduce un suflu nou unei tari greu incercate. M-am gindit ca veti veni cu solutii reale la problemele tarii. Ne-am bucurat sa vedem ca exista o speranta in Romania.
  Ne-am inselat.
  In locul proiectelor de modernizare a Romaniei, a societatii, a clasei politice, am vazut Circ.
  Am vazut un grup de rebeli anti sistem, niste Gica Contra, permanent pusi pe scandal si fara solutii.
  De parca nu era suficient ca Strainii sint proprietari pe mari parti din terenurile agricole ale Romaniei observ cu tristete ca va doriti si blocarea accesului romanilor la propriul pamint. Daca se poate sa cumpere numai strainii. Sa instrainam cu totul tara. Nu e suficient ca au luat tot, Industri intregi, Petrol, paduri, rafinari, transportul de energie, comunicatii. Nu e suficient ca romanii au ajuns sclavii in propria tara la niste derbedei veniti doar sa faca profit. Trebuie acum sa le dam si Paminturile Noastre pe nimic.
  Imi pare rau ca am votat USR. NU O VOI MAI FACE NICIODATA. Nici eu si nici familia mea. Ati pierdut voturile multor romani din diaspora cu politica antinationala pe care o faceti. Va recomand sa invatati o meserie. Veti avea nevoie. Se cauta ospatari, bucatari, soferi, samd prin occident. Locul vostru nu este in Parlament.

  • Tudor Dorian says:

   Sunt implicat de ani de zile în acest domeniu și încă în mod direct. Comentariul dlui deputat e unul blând, iar replica celui din diaspora o inepție! Așa-zișii străini nu au aterizat din spațiu, iar ce au dobândit au dobândit cu concursul unor mari români, patrioți, iubitori de țară, bla bla, al căror loc a fost, este și va fi în Parlament și în general la Putere, cu votul gloatei ușor de cumpărat/manipulat. Legea aceasta tembelă va opri inclusiv românul de rând să mai cumpere/vândă terenuri agricole, cu excepția celor care trebuie!!! Halal act normativ patriotic!
   Iar dacă tot o dăm ce mari patrioți suntem stimabili comentatori, atunci veniți naibii acasă, duceți-vă traiul aici, votați până crăpați PSDul și nu mai dați din gură de prin Occident, unde sigur ați ajuns sus și bine (gen ospătari, șoferi și oameni de curățenie). Nici locul vostru nu e acolo dacă nici al USRiștilor nu e în Parlament!
   Aștept o dispută concretă, profesionistă și la obiect, pe tema legislației în materie, nu scheunat patetic cu iz de Vatra Românească!

Comenteaza

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>