COMUNICAT

14 ianuarie 2019

Răspuns la manipularea ministrului Justiției. PSD a adoptat deja grațierea într-o formă mascată

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, demontează tentativa de manipulare prin care ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, încearcă să paseze răspunderea pentru recursul compensatoriu Guvernului tehnocrat.

„Crima comisă la Medias, unde suspect este un deținut eliberat în baza recursului compensatoriu, l-a obligat pe domnul ministru Tudorel Toader să aibă o reacție. Reacția sa naturală a fost să paseze răspunderea, arătând că măsura a fost inițiată în timpul guvernării tehnocrate. Această este o manipulare: proiectul a fost trimis în Parlament de Guvernul Grindeanu și a fost modificat substanțial de Partidul Social Democrat, care l-a transformat pentru a servi nevoilor liderilor săi, că ministrul a facilitat aceste modificări nocive prin absența totală de la dezbateri a Ministerului și că toate avizele, inclusiv cel al CSM, au venit pe o cu totul altă formă a propunerii. Sigur că, acum când infractorii periculoși pe care i-au eliberat prin artificii legislative ne pun viață în pericol, oamenii domnului Liviu Dragnea încearcă să găsească un vinovat. Însă chiar dacă recursul compensatoriu a fost inițiat anterior alegerilor din decembrie 2016, efectele la care asistăm astăzi sunt opera exclusivă a coaliției PSD-UDMR-ALDE.

Deputatul Silviu Dehelean prezintă amendamentele prin care deputații PSD Eugen Nicolicea și Florin Iordache, precum și deputatul UDMR Marton Arpad au transformat recursul compensatoriu într-o formă de grațiere mascată.

1.Cresterea compensatiei de la 3 zile la 6 zile pentru executarea a 30 de zile în conditii necorespunzatoare;

  1. Calcularea directă și automată a beneficiului de 6 zile pentru 30 de zile executate, fără niciun filtru judiciar;
  2. Stabilirea calității de spațiu necorespunzător pentru clădirile de penitenciar, nu pentru fiecare încăpere în parte, beneficiind astfel de compensație și cei care au efectuat pedeapsă în spații optime;
  3. Lărgirea sferei termenului de spațiu necorespunzător;
  4. Creșterea beneficiului acordat pentru prestarea de muncă pe perioada executării pedepsei și posibilitatea oferită deținuților de a avea o opțiune privind beneficiul, cum ar fi recompensa în schimbul cedării către penitenciar a remunerației pentru muncă prestată.

Am fost singurul deputat de Opoziție prezent la ședința Comisiei juridice în care a fost adoptată această lege, ședința despre care am aflat complet întâmplător, pentru că a fost convocată neregulamentar și în secret, fără participarea presei sau a deputaților din afară coaliției guvernamentale.

          Aceste amendamente au fost  adoptate sub atentă supraveghere a domnilor deputați Eugen Nicolicea (PSD), Florin Iordache (PSD) și Marton Arpad (UDMR), cu aprobarea tacită a ministrului Justiției Tudorel Toader. Efectele, pe care le-am semnalat în Comisie au început să devină vizibile și în spațiul public: creșterea criminalității, creșterea costurilor judiciare, supraaglomerarea instanțelor de judecată etc”, a explicat deputatul Silviu Dehelean.

          După cum atrag atenția și angajații din penitenciare, în condițiile în care, în general, recidiva intervine undeva într-un interval de 1-5 ani și se ridică la un procent de aproximativ 65%, este de așteptat că în curând populația penitenciara să fie cu 5000 de persoane mai numeroasă decât la data adoptării recursului compensantoriu. Deci, legea recursului compensatoriu lucrează tocmai împotrivă scopului pentru care – oficial! – a fost adoptată.

„Este esențial de precizat, pentru a înțelege mai bine strategia Puterii, că ministrul Justieiei a absentat nepermis de la dezbaterile parlamentare privind această lege, iar toate avizele au fost acordate pe formă inițială, anterior amendamentelor extrem de periculoase ale PSD și UDMR, inclusiv avizul CSM. Uniunea Salvați România a inițiat și va milita pentru abrogarea acestei legi care pune în pericol siguranta cetătenilor, adoptată doar pentru că oamenii lui Liviu Dragnea nu au găsit o altă metodă de a se salvă de puscarie”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.

Biroul de presă al deputatului USR Silviu Dehelean

14 ianuarie 2019