USR consideră că este imperativă rezolvarea de urgență a situației din sistemul penitenciar, atât din perspectiva suprapopulării spațiilor de detenție, cât și din perspectiva condițiilor inumane.

Actuala putere se folosește în cel mai pervers mod de situația disperată a unora dintre deținuții din închisorile românești, fără a avea niciun interes real pentru rezolvarea acestei probleme. PSD urmărește doar noi modalități de a-și scăpa membrii și clientela politică de executarea pedepselor la care au fost condamnați pentru furtul sistematic din avutul public.

Să facem un scurt inventar al demersurilor lor din ultimele patru luni, toate promovate sub pretextul rezolvării situației din penitenciare:

  1. Ordonanța de urgență nr. 13/2017 a încercat reducerea sferei de aplicabilitate a infracțiunilor de serviciu sau chiar dezincriminarea totală a unora dintre ele: conflictul de interese, neglijența în serviciu, abuzul în serviciu, favorizarea făptuitorului etc. USR a protestat față de acest proiect demarând primul protest de tip sit-in din Parlamentul României, s-a solidarizat cu protestatarii din stradă și a propus amendamentele care au dus la adoptarea legii de respingere a acestei ordonanțe.

  2. Proiectul de OUG cu privire la grațiere care, în forma inițială, dădea posibilitatea ca mulți dintre politicienii condamnați sa fie grațiați. În prezent, acest proiect se află în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului. Multe dintre prevederile inițiale, precum și altele noi și mai “spectaculoase”, sunt introduse în textul proiectului de lege, prin amendamente depuse de PSD, UDMR și chiar de PMP prin vocea fostului președinte Traian Băsescu. USR se opune față de amendamentele propuse și a solicitat respingerea acestui proiect de lege. Reamintim ca USR a propus în ianuarie cu ocazia dezbaterii Legii bugetului de stat un amendament prin care s-ar fi alocat sume necesare construirii unui nou penitenciar, insa acest amendament a fost respins pe putere.

  3. Puterea a adoptat de curând legea care redenumește infracțiunea de conflict de interese și îi reduce sfera până aproape de desființare. Această lucrare s-a făcut cu complicitatea tăcută a partidelor care ar fi trebuit să facă parte din opoziție: PNL și PMP. Doar USR s-a opus în Comisia Juridică a Camerei deputaților adoptării acestui proiect de lege, a depus amendamente pentru ca efectul legii să fie doar acela al adaptării textului de lege la deciziile CCR si le-a susținut în plen. USR a fost cenzurată în plenul camerei deputatilor, PSD-ul dovedind inca o data un profund dispret pentru regulile democratiei. Singurul sprijin în această bătălie a venit din partea Ministrului Justiției care a susținut același punct de vedere cu al nostru. Mai mult, Ministerul a demarat un proiect legislativ care propune aceeași soluție ca și amendamentul depus de USR. În acest moment ne evaluăm opțiunile pentru a încerca blocarea acestui proiect și luăm în considerare solicitarea efectuării unei verificări de constituționalitate. În caz contrar vor scapa foarte multi politicieni cercetati pentru conflict de interese si se va da liber la combinatii cu banul public.

  4. Vom trata punctul 4 în mod distinct. Este vorba de proiectul de modificare a Legii privind executarea pedepselor. Acesta tocmai a primit raport de adoptare de la Comisia juridică a Camerei deputaților.

USR se va opune adoptării legii în forma adoptată de Comisia domnului Eugen Nicolicea pentru următoarele motive:

– Considerăm că beneficiul de 6 zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiții de detenție improprii este mult prea mare. USR a susținut varianta  beneficiului de 3 zile acordate la 30 de zile in conditii improprii.

–  Considerăm că posibilitatea de “a cumpăra” zile executate este imorală și foarte periculoasă. De asemenea, se va crea o discriminare bazată pe avere:  deținuții care au situție materială bună sau o familie care să îi susțină vor putea să renunțe mai ușor la salariul pentru munca prestată, față de un deținut fără susținere sau fără familie.

– Considerăm că este excesivă creșterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată și de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.

–  Considerăm că instituirea obligativității impusă autorităților din penitenciare de a acorda deținuților unele recompense, fără a putea decide de la caz la caz, în funcție de situația concreta, nu este justificat. Mai mult, printre aceste recompense, sunt enumerate unele care nu pot fi acordate simultan, ci doar alternativ, textul propus având carențe din punctul de vedere al tehnicii legislative.

– Considerăm că formula propusă de PSD este incorectă pentru ca nu ține cont de situația individual a fiecarui detinut, ceea ce va conduce la situatii inechitabile, în care unii detinuti care beneficiaza de conditii bune de detenție se vor bucura de acelasi beneficiu ca si detinutii cazati in conditii mult mai proaste.

Având în vedere cele de mai sus, USR se va opune la adoptarea acestui proiect și va utiliza toate instrumentele parlamentare pentru a bloca acest proiect pe care îl considerăm o nouă încercare de a obține o grațiere mascată.

Scris in colaborare cu deputatul USR Stelian Ion.

Sursa foto.