Prin votul de astăzi, majoritatea parlamentară face din Rovana Plumb un cetățean special care, spre deosebire de ceilalți cetățeni ai României, este deasupra legii.
Analizând dosarul pus la dispoziție de Parchetul de pe langă Inalta Curte de casatie si Justitie, apreciem că există nu doar “banuieli rezonabile”, ci probe concrete în sprijinul acestor acuzatii privind trecerea nelegală a unor bunuri imobile din domeniul public exclusiv al statului în domeniul public al unui UAT. Este vorba despre insula Belina și Brațul Pavel care au trecut din proprietatea exclusiva a statului în patrimoniul Județului Teleorman și au fost închiriate ulterior firmei lui Liviu Dragnea.
La fel de grav este că majoritatea PSD-ALDE a stabilit, în contextul acestui dosar, două precedente foarte grave.
Primul legitimează substituirea Parlamentului organelor de anchetă, cel de-al doilea dinamitează principiul intangibiltății proprietății exclusive a statutului care deschide calea unor abuzuri inimaginabile. Mâine, poimâine vreun secretar de stat va trece toată Dunărea în patrimoniul unui județ.
Considerăm că este foarte grav că o comisie parlamentară a emis considerații privind fondul unui dosar penal și și-a arogat atribuții ce țin de activitatea judiciară propriu-zisă. O anchetă penală propriu-zisă desfașurată de o comisie parlamentară, fie ea permanent sau de anchetă, încalcă principiul separației puterilor în stat, ajungând ca Parlamentul să încadreze fapte, să administreze probe și sa stabileasca vinovății.
Atribuțiile comisiilor parlamentare se circumscriu doar propunerii îndepărtării sau menținerii protecției de care se bucură miniștrii si foștii miniștri, iar misiunea Parlamemtului este să răspundă solicitării procurorului general al Parchetului de a aproba o cerere de urmarire penală față de un fost ministru.
Pentru a-l apăra pe Liviu Dragnea la care duce dosarul Belina majoritatea PSD ALDE relativizează Constituția României care stabilește patrimoniul exclusiv și inalineabil al statului: bogățiile de interes public ale subsolului, spațiul aerian, apele cu potențial energetic valorificabil, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice și ale platoului continental. Dunărea, ca principala apă cu potențial energetic valorificabil din Romania, face obiectul exclusiv al proprietății publice și orice porțiune (brațe, insule etc.) a acesteia putea fi trecută în domeniul public neexclusiv al statului doar prin lege organică.
Dar, dupa cum am aflat, “bratul nu e brat si insula nu e insula”.
Sursa foto.
Comentarii recente